Varga Csaba hegymászó vasárnap ért fel a Nanga Parbat csúcsára. A magyar származású sportemberről egészen hajnalig nem volt hír – számolt be a Mandiner.

A Facebookon tett bejegyzés szerint a nagyváradi hegymászó közép-európai idő szerint nem sokkal 12 óra után ért fel a pakisztáni hegy 8126 méter magas csúcsára pótlólagos oxigén és magashegyi teherhordók igénybevétele nélkül.

Varga Csaba a világ kilencedik legmagasabb hegycsúcsáról tegnap délután már ereszkedett a 3-as tábor felé. Mint a Hazajáró írta, a hegycsúcs az egyik legveszélyesebb a tizennégy nyolcezer méter feletti közül.

A Mandiner korábban azt írta, hogy a sikeres csúcstámadás bejelentése után több mint 20 órán keresztül nem érkezett a nyilvánosság számára újabb információ. A mászásról beszámoló Hazajáró oldal az előző posztja után azt írta: „Amint lesz bővebb információnk a mászásról, jelentkezni fogunk”.

A szakértők Suhajda Szilárd esetében is elmondták, hogy ez ilyenkor nem jelent feltétlenül rosszat.

Ez volt a magyar nemzetiségű Varga Csaba hatodik nyolcezres csúcssikere pótlólagos oxigén és magashegyi teherhordók igénybevétele nélkül, ezzel jelenleg ő a legeredményesebb élő magyar expedíciós hegymászó. A Nagyváradon élő sportember, építész szombaton indult el a Nanga Parbat csúcsára.

Miért mászik egy hegymászó pótlólagos oxigén és segítők nélkül egyedül a halálzóna magasságában? Erről is beszéltek nem is olyan régen a már több nyolcezer méter feletti hegycsúcsra is feljutott Varga Csaba nagyváradi hegymászóval a Mozaikban.

A legfrissebb hír az, hogy Wehner Géza, a Magyarországi Kárpát Egyesület elnöke a Világgazdaságnak megerősítette, Varga Csaba jól van, 24 órányi mászás után erőtől duzzadva ereszkedik az alaptábor felé, amit órákon belül elérhet. Forrás: mosthir.hu