A parlamenti vita során számos változás érintette az adótörvényeket, különös tekintettel a személyi jövedelemadóra.

Az őszi adótörvény-módosítási javaslatcsomag jelentős korrekciókat tartalmaz a szja-törvény területén, és több ponton eltéréseket mutat az eredeti tervezethez képest. Az 2023. évi LXXXIII. törvény már nem foglalja magában az egyéni vállalkozók adózását 2025-től alapjaiban átalakító javaslatokat.

Azonban, a szja-törvény terén további változások várhatók, és a kihirdetett jogszabályok is tartalmaznak módosításokat. Cikkünkben összegyűjtjük a legfontosabb változásokat a személyi jövedelemadó területén.

Egyéni vállalkozók

Az adótörvény-módosításban nem találhatók változások az egyéni vállalkozók adózására vonatkozóan. Ugyanakkor 2024. január 1-jétől hatályba lép az idén nyár közepén kihirdetett “salátatörvénynek” (2023. évi LIX. törvény) a tevékenység szüneteltetése esetén alkalmazandó új szabálya. Ez a szabály érinti a szünetelő egyéni vállalkozók esetén az addig végzett tevékenység után befolyt ellenértéket és kiadást, amelyek a szünetelés megkezdését megelőző napon keletkeztek.

A szabály lényege, hogy a szünetelés kezdő napjától az addig végzett vállalkozói tevékenységre tekintettel befolyt ellenérték és igazoltan felmerült kiadás a szünetelés megkezdését megelőző napon megszerzett vállalkozói bevételnek, illetve vállalkozói költségnek minősül.

Startup vállalkozások kedvezménye

A módosítások érintik a startup vállalkozások munkavállalóinak, vezető tisztségviselőinek ingyenes vagy kedvezményes vagyoni részesedésszerzését. 2024. januártól hatályba lép ez a kedvezmény, amely lehetőséget biztosít a startupoknak, hogy vonzóbbá tegyék a munkavállalók és vezető tisztségviselők számára az ilyen típusú juttatásokat.

Jövőbeli változások és további részletek

A fent említett változásokon túl az őszi adótörvény-módosítások további pontokat érintenek, mint például az induló vállalkozásokban történő részesedésszerzés szabályainak enyhítése vagy a béren kívüli juttatásokra vonatkozó módosítások. A részleteket és az apróbb változásokat a HVG Adó 2024 print és digitális különszámában is részletesen tárgyalják.

A szja-törvény módosításaival az adórendszer célja a versenyképesség növelése, az adminisztratív terhek csökkentése, valamint az adózók és vállalkozások támogatása. A fenti változásokat figyelembe véve az érintett adóalanyoknak érdemes tájékozódni. Forrás: magyarokklubja.com