A magyar miniszterelnök péntek reggel a Kossuth rádióban mondta el szokásos beszédét, amelyben azt is megemlítette, hogy egyre közelebb vagyunk egy harmadik világháborúhoz – írja az Index. Orbán Viktor beszédére többen is reagáltak Moszkvából.

Orbán Viktor azt is kijelentette: ,,közel vagyunk hozzá”, hogy elfogadott kérdéssé váljon az európai vezetők közötti beszélgetésben, hogy valamilyen békefenntartó típusú csapatokat küldhetnek-e az Európai Unió tagállamai; ,,közel vagyunk ehhez a korábban átléphetetlennek hitt határhoz”. Dmitrij Peszkov erre reagálva kijelentette: ha az EU-nak valóban ilyen terve van, az rendkívül veszélyes lehet.

Ez egy olyan kijelentés, amire nagyon fontos figyelnünk. Ha úgy értelmezzük, hogy ez egy kiszivárgott tervről van szó, akkor az rendkívül veszélyes lehet”

– közölte Peszkov a TASZSZ hírügynökség szerint. A szóvivő azt is elmondta, a békefenntartók általában minden esetben a résztvevő felek beleegyezése nélkül avatkoznak be az eseményekbe, ez pedig ,,nagyon veszélyes lehet”. A szóvivő után az orosz Állami Duma egyik képviselője is reagált a miniszterelnök kijelentésére.

Anatolij Vasszerman arról beszélt, „az emberek nem mutatnak vágyat arra, hogy harcoljanak, vagy katonának tanuljanak”. Azt is megemlítette, hogy egyre kevesebb a mozgósítható férfi Ukrajnában, mert nagyon sokan elmenekültek. Szerinte a Nyugat még azt sem tudná abszolválni, hogy az összes hadköteles férfit visszatoloncolják Ukrajnába, arra pedig végképp nem, hogy odaküldjék a fegyveres erőiket. „Mindkettő valószínűtlennek tűnik számomra” – jegyezte meg a politikus.

Azt is elmondta, hogy több, nyugati országból érkező zsoldos jelen van már Ukrajnában, az ő jelenlétükért azonban még nem tehetők felelőssé a kormányok.

,,Hogy mi fog történni ezután, majd meglátjuk. Mindenesetre nagyon remélem, hogy Magyarország, ha bevezeti a csapatokat, ezt csak Podkarpatszka Ruszban (Kárpátalja) teszi meg, amely történelme nagy részében Magyarország részét képezte, és nemcsak sok magyar van ott, hanem a helyi lakosság orosz többségének is sikerült a magyarokkal közös létformát találnia. És akkor Magyarországgal egyeztetni fogunk arról, hogy hogyan lehet megvédeni mind a magyar kisebbség, mind az orosz többség érdekeit ebben a régióban”

– mondta Anatolij Vasszerman az orosz Pravdának. Forrás: magyarzona.net