A kétnapos, december 10-re és 11-re meghirdetett sztrájkot szervező Szolidaritás Autóbusz-közlekedési Szakszervezet egy vasárnapi kora délutáni Facebook-bejegyzésben arról ír, hogy részben elégedettek a meghirdetett munkabeszüntetéssel.


Dobi István, a Szolidaritás Autóbusz-közlekedési Szakszervezet elnöke a Facebookon azt írta: büszke a sztrájkban részt vevőkre, akik szerinte megmutatták, mire képesek.

„A mai nap volt a főpróba, és mivel vezénylési trükkökkel a SZAKSZ kemény magját a mai napra több telephelyen nem vezényelték, így óriási tartalékkal rendelkezünk, és a december 11. napjára meghirdetett munkabeszüntetésünkkel fogunk igazán nagyot csapni a munkáltató és a tulajdonos asztalára” – fogalmazott az elnök.

Az érdekvédelmi szervezet megyei bontásban megadta, hogy a buszvezetők hány százaléka csatlakozott a sztrájkhoz. Eszerint 0 és 95 százalék között mozog a vasárnap munkát fel nem vevő sofőrök száma.

Az összesítőjük szerint Bács-Kiskun vármegyében minden buszvezető felvette a munkát. Hét olyan vármegye akad, ahol a sztrájkolók aránya elérte, illetve meghaladta az 50 százalékot: Baranyában 90, Fejér vármegyében 60, Győr-Moson-Sopronban 55, Hajdú-Biharban 50, Komárom-Esztergom vármegyében 55, Pest vármegyében 55, Somogyban 95 százalék csatlakozott a munkabeszüntetéshez. Forrás: index.hu