„Eléggé fáradtnak tűnt” – mondta a férfi, aki az utolsó fotót készítette a Mount Everesten elhunyt Suhajdáról.
3 órája | Szerző: N. P.

Valószínűleg az utolsó felvétel került elő Suhajda Szilárdról, aki a Föld legmagasabb pontját, a 8850 méter magas Mount Everestet szerette volna oxigénpalack nélkül megmászni, de nem élte túl az expedíciót. Ben Ferrer, a Seven Summit Climbs csapatának tagjaként május 24-én reggel fél nyolckor tért vissza az Everest csúcsáról, amikor találkozott egy hegymászóval, aki a hegyoldalon ült, a hóban – írja az Explorersweb. Ferrer lefotózta a magányosan üldögélő mászót, majd szóba elegyedett vele.

Az utolsó felvétel Suhajda Szilárdról, aki a Föld legmagasabb pontját, a 8850 méter magas Mount Everestet szerette volna oxigénpalack nélkül megmászni.
Fotó: Ben Ferrer
Megkérdezte, hogy milyen messze van még az Erkély (8400 méter), de közben eléggé fáradtnak tűnt, amiből én rosszul arra következtettem, hogy közli a csapatával a helyzetét, és esetleg visszafordul

– mondta Ben Ferrer, hozzátéve, az alaptáborban már beszélgettek egymással. A férfinak ezután Suhajda röviden annyit mondott, hogy rendben van, majd lassan felállt és továbbindult.

Ferrer szerint egyébként az volt az év legalkalmasabb napja a csúcsmászásra: a meleg hőmérséklet mellett kevesen tartózkodtak fent, a szél se fújt és viharfelhőket sem igen lehetett látni az égen.

Hat órával a találkozást követően Suhajda Szilárdot már az Erkély fölött látta Elia Saikaly, aki ugyan megpróbált kommunikálni vele, de már nem tudott.

„Hiába szólítottam meg, nem válaszolt. Nagyon eltökéltnek tűnt, lassan, de biztosan haladt felfelé. Látszott rajta, hogy kemény fából faragták” – fogalmazott Saikaly.

A két szemtanú ezzel gyakorlatilag megcáfolta a magyar hegymászó halálának legelterjedtebb teóriáját: korábban ugyanis arról lehetett hallani, hogy sokan voltak a Mount Everesten, Suhajda pedig dugóba került, ami hátráltatta a csúcskísérletben. Ráadásul ezek alapján az időjárás is kifejezetten kedvező volt aznap, amikor eltűnt. Forrás: vg.hu