Sokkoló hírt kaptak, akik fával fűtenének 2023 telén: erre a legtöbb magyar háztulaj nem számított: KSH adatai szerint tavaly augusztushoz képest ugyanis egy mázsa egységes, fűrészelt tűzifa manapság 64,4 százalékkal drágább.

Ennél is jobban megugrott a fabrikett ára, ami 2022 augusztusához képest több mint 70 százalékkal kerül többe. Ugyanakkor, mint a lenti ábrán is látható, júliusról augusztusra a tüzelőárak valamelyest lefelé tendálta. Talán most jöhetett el a pillanat, amikor érdemes lehet betárazni a télirevalót, mert ha bejönnek a hűvösebb napok, vélhetően a kereslet is meg fog ugrani – az árakkal együtt. Hirdetés

A lágy lombos tűzifaalapanyag ára 2023 őszén nettó 18.000 Ft/m3 környékén alakul, a keménylombos tűzifaalapanyag átlagára pedig nettó 30.000 Ft/m3. A „konyhakész” tűzifa – melyet például a tüzépeken is árusítanak – ára ennél nyilván magasabb a feldolgozási és szállítási költségek miatt – hívták fel a figyelmet. Az árak kapcsán a szakember arról beszélt, náluk a lágylombos tűzifa (például a nyárfa) illetve a fenyőfélék erdei köbméterenként 20 ezer forintba kerülnek, a keménylombos tűzifa (például akác) erdei köbmétere pedig 40-42 ezer forint a vállalat kirendeltségeinél. A 2023-as árakat a NEFAG Zrt. egy előzetes piackutatást követően határozta meg, a térség többi erdőgazdaságának, magánértékesítőjének köbméteráraihoz képest. „Így a környező viszonylatban elég kedvező egységárat kínálunk a lakossági vásárlók részére, nem áraztuk túl a tűzifát” -tette hozzá Sulyok Csaba. Az utóbbi időszakban az inflációt meghalódó mértékben emelkedtek a fakitermelési díjak, de a tüzelőárak megállapításánál nemcsak ennek a költségét kell nézni:

Ezeket az erdőket a kitermelést követően felújítási kötelezettség is terheli, és az ehhez tartozó költségek is jelentősen megnövekedtek. Ezeket mind az egységárakban is kénytelenek érvényesíteni az erdészetek. Összességében ezért a tűzifaárak legalább az infláció mértékével emelkedtek az elmúlt egy évben – magyarázta a vezérigazgató-helyettes. Ennyibe kerül manapság a kályhakész fa: Ha valaki nem akar, vagy nem tud vesződni a tüzelő felhasogatásával, akkor neki azért a fentieknél magasabb árat kell fizetnie. Egy gyors keresés után kiderült, hogy manapság egy köbméternyi tűzifa 60 ezer és 75 ezer forint közötti áron mozog a piacon. Több nagy barkácsáruház is kitette már a kínálatba a kalodás fát, és jellemzően 1,7 köbméternyit adnak 99 ezer forintért. Ez leosztva annyit tesz, hogy kb. 58 ezer forintra jön ki egy köbméternyi, úgyhogy érdemes megnézni az áruházi ajánlatokat is! Ami a pelletet illeti, itt elég nagy a szórás: találtunk sima fabrikettett már 2500 forintért is 10 kilós kiszerelésben, de a speciálisabb, például napraforgóhéjból készült tüzelőanyagok már sokkal többe kerülnek. Van, aminek csomagjáért már 3500 forint feletti összeget kell kifizetni.

Forrás: magyarokklubja