Az anakonda a világ egyik legnagyobb kígyófaja, amely Dél-Amerika esőerdőiben él. Az anakonda a boák családjának tagja, amelynek tagjai nagyméretű, lassú mozgású kígyók. Az anakonda híres a rendkívül erős izomzatáról és a nagyméretű testéről, amely akár 9 méter hosszú és akár 250 kg súlyú is lehet.

Az eset itt látható:

A videó megosztás után rögtön indul

Az anakonda éjszakai életmódot folytat, és főleg a vízi élőhelyein él. Az éjszaka során áldozatait keresi, amelyek lehetnek nyulak, majmok, krokodilok, vagy más kisebb állatok. Az anakonda áldozatát a testével körbeöleli, és erős izomzatának segítségével megfojtja. Az anakonda testét annyira erős és rugalmas, hogy képes áldozatát a testébe szívni, még akkor is, ha az állat mérete nagyobb, mint a saját teste.

Az anakonda fajtái között az Eunectes murinus a legnagyobb, amely akár 11 méter hosszú is lehet. Az Eunectes notaeus és az Eunectes deschauenseei fajok jóval kisebbek, amelyek 6-7 méter hosszúak lehetnek. Az anakonda életmódjának megváltozása miatt az utóbbi években az anakondák száma jelentősen csökkent, és a fajok közül néhány veszélyeztetettnek számít.

Az anakonda élőhelyének eltűnése, valamint az emberi tevékenység, mint például a faanyag-kitermelés és az állatkereskedelem miatt az anakonda fajok száma jelentősen csökkent. Az anakonda védelme és megőrzése érdekében számos nemzetközi és helyi erőfeszítést tesznek, beleértve a természetvédelmi programokat, a tiltott állatkereskedelem elleni harcot.