A magyar pénzügyminiszter, Varga Mihány, válaszul egy kérdésre elmondta, hogy a nyugdíjak terén várható emelkedésre novemberben lehet számítani.

A kormány rekordmértékben emelte a nyugdíjakat, mivel a brüsszeli szankciók és a háború hatására jelentősen megnőtt a magyar infláció. Ha az évközi adatok alapján az éves infláció értéke januárig visszamenőleg magasabb lesz, mint a törvényben előírt becslés, akkor novemberben várható nyugdíjkorrekció.

Juhász László, egy másik szakértő viszont úgy véli, hogy a válaszból hiányzik az igazi lényeg. A törvény előírja ugyan a novemberi korrekciót a becsült inflációs adatok alapján, de ezt a becslést nem ellenőrzi vagy monitorozza másik szerv. Ennek következtében a becslés pontosságában lehetnek bizonytalanságok, és ez befolyásolhatja a nyugdíjkorrekciót.

figyelembe az évközi magas árakat, ami jelentős különbségeket okozhat a vásárlóerőben. A kiegészítő nyugdíjkorrekció, amelyet májusban kapnak meg az idősek, az év eleji magas inflációt nem tudja kompenzálni, így sok esetben az emelés hatása elvész a magas árak miatt.

Farkas András nyugdíjszakértő szerint az is előfordulhat, hogy az idei novemberi emelés elmarad, de a kormány valószínűleg nem meri ezt meglépni. Azonban az emelés kiegészítő kifizetése csak akkor maradhat el, ha a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) a január-augusztus időszakra vonatkozó inflációs adatai alapján megállapítja, hogy az infláció meghaladja az év egészére várható 15 százalékot. Ez azt jelenti, hogy ha az évközi infláció túlságosan magas, az év végén várható emelés nem lesz elegendő a vásárlóerő védelméhez, és szükség lehet kiegészítő intézkedésekre.

Az említett gazdasági előrejelzések és az elemzők várakozása szerint az infláció magas szinten maradhat, akár 16,5-18,5 százalék között, vagy akár közelítően 18 százalék körül. Ugyanakkor a kormány álláspontja az, hogy a gazdaság jól teljesít, és sikerült a magas inflációt visszafogni, így októberben már egy számjegyű inflációt várhatnak.

A kormány álláspontja az infláció csökkenéséről lehetővé tenné, hogy elhalasszák vagy akár elutasítsák a nyugdíjkorrekciót. Azonban a szakértők szerint ennek súlyos politikai következményei lehetnek, mivel a nyugdíjasok és az idősek széles rétegei számítanak az év végi nyugdíjemelésre az infláció miatt. Ha a nyugdíjak nem növekednének az inflációval, az jelentős mértékű elégedetlenséget és kritikát eredményezhet a kormánnyal szemben.

A nyugdíjkorrekció kérdése tehát egy fontos és érzékeny témája a politikai és gazdasági döntéseknek, és a kormánynak alaposan mérlegelnie kell az inflációs helyzetet és a társadalmi elvárásokat, mielőtt döntést hoz a nyugdíjak emeléséről vagy elhalasztásáról. Forrás: magarzona.net