A rendszeres reggeli köhögést, krákogást és hirtelen kifulladást nem szabad félvállról venni, főleg ha az ember még csak a 40-es, 50-es éveiben jár. Ilyenkor fontos a megelőzést észben tartani és cigarettázás estén letenni azt.

A passzív dohányzás is kifejezetten káros és a nagyvárosi levegő szennyezettsége is hordoz magában veszélyeket. A fenti tünetek mögött egy komoly, súlyos következményekkel járó betegség, a COPD (krónikus obstruktív tüdőbetegség) is állhat.

Ugyan a krákogás és köhögés, egyéb tünetek nélkül a korai stádiumot jelezhet, mégis ilyenkor a legérdemesebb fellépni ellene az életmódbeli tényezők megváltoztatásával.

COPD – okok és tünetek

A leggyakoribb kockázati tényező a COPD esetében a dohányzás, de fontos említést tenni a környezeti tényezők, mint szennyezőanyagok, munkahelyi ártalmak és genetikai tényezők hatásáról is. Ezek gyakori és rendszeres expozíciójának talaján képes kifejlődni a fokozatos progrediáló betegség. Kezdetben gyulladás, később visszafordíthatatlan légúti áramlás korlátozottság jelentkezik.

A COPD tünetei könnyen összetéveszthetők egyéb egészségügyi állapotokat jellemző tünetekkel is, ezért nagyon fontos résen lenni és nem félvállról venni a következőket:

Megelőzés

Fontos, hogy a betegséget még korai stádiumában diagnosztizálják, hogy a visszafordíthatatlan elváltozások megelőzhetőek legyenek. Hirdetés

Ha dohányzol vagy a munkahelyeden, illetve lakóhelyeden magasabb kockázatnak vagy kitéve a légszennyezettség miatt, akkor évente érdemes felkeresni az orvosodat, aki beutal a megfelelő szakvizsgálatra.A sprometria egy olyan vizsgálat, amely a tüdőben a légzőfelület csökkenését már a COPD korai szakaszában képes kimutatni, amikor a tünetek még nem jellegzetesek.

Ha tetszett a cikk, kérlek, ne felejtsd el megosztani ismerőseiddel! Forrás: magyarokklubja.com