Az éves őszi óraátállításra való készülődés mindig egy kicsit ellentmondásos időszak. Amikor az idő előre vagy visszaáll, egy órával “nyerünk” vagy “veszítünk” egyet az életünkből, és ez az apró változás sokak számára nagyobb hatással lehet, mint elsőre gondolnánk.

Az óraátállítás kérdése azonban nem csak az egyéni kényelemről szól, hanem a gazdaságról és az energiahatékonyságról is. Hirdetés

Az óraátállítás gyakorlatát a világ különböző részein eltérő okokból vezették be. A fő cél mindig az volt, hogy kihasználják a természetes fényt, és ezzel energiát takarítsanak meg.Egy órával korábban felkelni azt jelentette, hogy kevesebb világításra és fűtésre volt szükség a reggeli órákban, míg az esti órákban tovább tartó világosság miatt kevesebb energiafogyasztásra volt szükség. Az óraátállítás tehát az energiatakarékosság és az életkörülmények javítása érdekében történt.

Azonban a gyakorlatban az óraátállítás változatos véleményeket és érzéseket váltott ki az emberekből. Sokan úgy érzik, hogy az óraátállítás felborítja a napi rutinjukat és rövid távon negatívan befolyásolja az alvásukat és az általános jólétüket.

Azok, akik a téli időszámítás kezdetével egy órával kevesebbet alhatnak, gyakran fáradtan és kimerülten ébrednek az első napokban. A nyári időszámítás pedig megfosztja az embereket az esti világosságtól, ami szintén zavaró lehet. Hirdetés

Az Európai Unióban az óraátállítás kérdése különösen aktuális. 2019-ben az Európai Parlament támogatta a kezdeményezést, hogy megszűnjön az óraátállítás az EU területén.


Azonban a döntés végrehajtása az egyes tagállamok feladata, és sok országban még mindig folynak a tárgyalások és viták az óraátállítás jövőjéről. Magyarország is ebben a csoportban van, és a kérdés továbbra is megosztja az embereket.

A közvéleményben és az érintett szakemberek körében is egyre erősödik az igény a változásra. Az emberek különböző indokokkal támogatják az óraátállítás megszüntetését.

Néhányan az egészségügyi hatásokra hívják fel a figyelmet, míg mások az életminőség javítását és az általános kényelmet emelik ki. Az érvek és ellenérvek sokszínűsége miatt a kérdés komplex, és nem könnyű megfelelő megoldást találni.

Míg az óraátállítás jövője továbbra is bizonytalan, az biztos, hogy 2023-ban ismét eljön az őszi óraátállítás napja. Október 29-én hajnali 3:00 órakor 2:00 órára kell visszaállítani az órákat, és egy órával többet alhatunk aznap éjszaka.

Addig is érdemes gondolkodni a kérdésen, hogy milyen változásokat szeretnénk az óraátállítás terén, és hogyan lehetne azt a legjobban kezelni az egyéni és társadalmi igényeket figyelembe véve.

Az óraátállításról való döntés végül is mindannyiunk életét érinti, és fontos, hogy a döntéshozók figyelembe vegyék a lakosság véleményét és az elérhető tudományos adatokat a jövőbeni lépések meghozatalakor. Forrás: magyarokklubja.com