A magyar nyugdíjasoknak számos kedvezmény jár, amelyek könnyítik hétköznapjaikat és segítenek életkorukra való tekintettel.

Az egyik ilyen kedvezmény az ellátottak utazási utalványa, ami gyakorlatilag a korábbi “nyugdíjas igazolvány” utódja. A következőkben részletesen ismertetjük, mi az ellátottak utazási utalványa, mikor és hogyan lehet igényelni, valamint kik jogosultak rá.

A régi “nyugdíjas igazolvány” mára már megszűnt, helyette az ellátottak utazási utalvány szolgál, amely lehetővé teszi a nyugdíjasok számára a kedvezményes utazást a közforgalmú személyszállítási eszközökön. Ez a kedvezményes utalvány lehetőséget biztosít:

16 alkalommal 50%-os kedvezményre,

Az ellátottak utazási utalványa 65 éves korukat még be nem töltött személyeknek jár, akik különböző nyugellátásokban részesülnek, vagy más támogatásban részesülnek, például gyámok, gondnokok vagy rokkantnyugdíjasok. Hirdetés

Az utalványt a Magyar Államkincstár küldi ki a jogosultaknak az adott év március 31-ig, és az érvényessége az adott évet követő március 31-ig tart.

Az ellátottak utazási utalvány gyakorlatilag egy papíralapú dokumentum, amelyen az alapvető adatok szerepelnek, és nem alkalmas önálló személyazonosításra. Az utazáshoz mindig szükséges mellé egy érvényes személyazonosító okmány, mint például a személyi igazolvány vagy az útlevél.

Az igényléshez a Magyar Államkincstár Nyugdíjfolyósító Igazgatósága által kiadott formanyomtatványra van szükség, amelyet az érintettek megkapnak postán.

Budapesten az igazolvány kiváltásához az utazási utalványhoz tartozó igazolást is csatolni kell, amelyet ugyancsak a nyugdíjfolyósító szolgáltat. Amennyiben az utalvány elveszik vagy megrongálódik, újat kérhetünk pótlás vagy cseréje céljából. Hirdetés

Az ellátottak utazási utalványa fontos segítséget nyújt a nyugdíjasoknak a közlekedés terén, és számos lehetőséget biztosít a kedvezményes utazásra az érintett személyek számára. Forrás: magyarokklubja.com