NÉBIH közlemény: Drog lehet a lisztben: azonnal dobja ki, ha ilyen fajta lisztet vett! A Nébih kéri a vásárlókat, hogy a terméket ne használják fel. Magas tropán alkaloid szennyezettség (atropin, szkopolamin) miatt visszahívta a Bauck Hof márka teljes kiőrlésű lisztjét a Bio Partner Kft. – tájékoztatott a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih). 

A termékvisszahívás a Bauck Hof márka 230767 tételszámú, 400 grammos kiszerelésű, 2024. január 19-i minőségmegőrzési idejű bio teff lisztre vonatkozik. A Nébih kéri a vásárlókat, hogy a terméket ne használják fel. A honlapjukon elérhető tájékoztatás szerint:

A tropán alkaloidok a Brassicaceae és a Solanaceae (például nadragulya, beléndek, csattanó maszlag) illetve az Erythroxylaceae (például kokacserje) családokba tartozó növények toxikus hatású, másodlagos anyagcseretermékei. Nagyobb mennyiségben a szervezetbe kerülve befolyásolják a központi- és a vegetatív idegrendszer működését, szájszárazságot, pupillatágulást, szívritmuszavart és egyéb idegrendszeri tüneteket okozhatnak. Forrás: magyarokklubja.com