Aggasztó rekord: csak hétfőn 32 embert kellett kimenteni a Balatonból

Szerencsére minden mentés sikeresnek bizonyult, így nem történt tragédia.

Nem túl biztató rekordot állított be a Balatoni Vízirendészeti Rendőrkapitányság hétfőn: 9 esetben összesen 32 embert mentettek ki a tóból. Idén még egyetlen alkalommal sem volt ilyen magas ez a szám, mint a hét első napján. Riasztották őket gumiunikornison elsodródott gyerekekhez, felborult kenusokhoz, műszaki hibás kishajó utasaihoz, kimerült SUP-osokhoz és vízibiciklisekhez – jelenti a Police.hu oldala.

vízimentők, Balaton
Szerencsére mindenkin sikerült segíteni Fotó: Police.hu
A Somogy Vármegyei Rendőr-főkapitányság külön kiemeli: az elmúlt időszakban tapasztalható viharos, váltakozó időjárásban különösen fontos betartani a viharjelzési szabályokat, valamint odafigyelni magunkra és környezetünkre is.


Ezt jelentik a különböző viharjelzések a Balatonon

Elsőfokú viharjelzés esetén a viharjelző percenként 45-öt villan, ebben az esetben úszni, illetve csónakkal és más vízi sporteszközzel csak a parttól számított 500 méteren belül szabad tartózkodni. Másodfokú viharjelzés esetén a viharjelző berendezés percenként 90-szer villan fel, ilyenkor fürödni tilos, valamint szintén nem szabad csónakkal és más vízi sporteszközzel közlekedni (a vitorláshajók kivételével). Forrás: magyarzona.net