A kormány hétfői ülésén jogszabály-módosító javaslatot nyújtott be, amelyet kedden kivételes eljárással el is fogadhatnak – írja a hvg.hu. Az úgynevezett “saláta törvény” jelentős változásokat hoz az iskolákban és kórházakban.

Tiltott tárgyak az iskolákban

A javaslat felhatalmazza a kormányt arra, hogy minden iskolában és kollégiumban meghatározzon bizonyos tiltott tárgyakat, valamint olyanokat, amelyeket csak igazgatói engedéllyel lehet az órákon használni.

Az indoklás szerint az iskolai mobiltelefon-használat jelentős mértékben eltereli a diákok figyelmét a tanulásról, és lehetőséget teremt az internetes zaklatásra is.

A törvénymódosítás után azonban továbbra is lehetővé kell tenni, hogy a digitális taneszközök tanulási céllal használhatók legyenek a pedagógus által meghatározott esetekben.( Friss hírekért kattints ide!) Hirdetés

A szabályok betartása érdekében a tanároknak és az iskolaőröknek joguk lesz a tanulók csomagját és tárolóhelyiségét átvizsgálni, valamint a tiltott tárgyakat elvenni. Fontos megjegyezni, hogy az elvett tárgyakban bekövetkezett károkért az iskola nem felel.

Egészségügyi változások

A módosítások az egészségügyi szektort is érintik. A törvény értelmében október 1-jétől Budapesten is az Országos Mentőszolgálat látja el az önkormányzatok helyett a háziorvosi és házi gyermekorvosi ügyeletet.

Ez az intézkedés már az ország más részein megvalósult. Emellett az állami kórházakban egységes beléptető rendszert vezetnek be, amely az alkalmazottak munkaidejének betartását és az intézménybe történő be- és kilépést ellenőrzi.

Továbbá a törvényjavaslat elősegítené a kórházban hagyott újszülött gyermekek örökbefogadását. Hirdetés

Ha valaki közvetlenül a szülést követően a kórházban hagyja újszülöttjét, és hat hétig nem jelentkezik érte, azt úgy kell majd tekinteni, mintha inkubátorban hagyná, így a gyerek hat hét után örökbe fogadható lesz.

Gyorsított eljárás

A 187 paragrafusban 70 jogszabályt módosító javaslatot hétfő délben nyújtotta be a kormány, minden előzmény nélkül.

A kormánypárti többség az ülés elején elfogadta, hogy kedden kivételes eljárással tárgyalják, és szavazzanak is róla. A törvényt várhatóan kedden megszavazzák.

Ez a javaslat jelentős változásokat hoz mind az oktatási, mind az egészségügyi szektorban, célja pedig a hatékonyság növelése és a közbiztonság javítása. Az intézkedések hatása várhatóan hamarosan érezhető lesz mind az iskolákban, mind a kórházakban. Forrás: magyarrokklubja.com

<