A kormányzat legfrissebb makrogazdasági középtávú előrejelzése szerint 2023-ban az átlagkereset várhatóan 15,6 százalékkal emelkedhet, míg 2024-ben 10,3 százalékkal.

Ez azt jelenti, hogy a következő években a munkavállalók átlagos jövedelme jelentős mértékben növekedhet. Ez az előrejelzés az új költségvetés tervezésekor figyelembe vett adatok és gazdasági feltételezések alapján készült.

Ebben az évben a bruttó átlagkereset meghaladhatja a 660 ezer forintot. Ez a jelentős béremelkedés azt mutatja, hogy a munkavállalók jövedelme folyamatosan növekszik, ami pozitív hatással lehet a gazdaságra és a lakosság anyagi helyzetére.A bérek emelkedésének több oka lehet Magyarországon:

– Feszes munkaerőpiac: A foglalkoztatottság magas szinten stabilizálódott, és a munkanélküliségi ráta alacsony. Ez a feszes munkaerőpiac lehetőséget ad arra, hogy a munkavállalók versenyezzenek a munkahelyekért, és ezáltal emelkedjenek a bérek.

– Képzett munkaerő megtartása: A munkaadók egyre inkább érzik a képzett munkaerő megtartásának fontosságát. Ahhoz, hogy megtartsák és motiválják a tehetséges dolgozókat, versenyképes béreket kell kínálniuk. Ez a munkavállalók javára járhat béremelkedés formájában.

– Gazdasági stabilitás: A koronavírus-járványt követően Magyarország gazdasága fokozatosan helyreállt, és a gazdasági stabilitás elősegítheti a bérek emelkedését. A növekvő gazdasági teljesítmény lehetőséget teremt a vállalatoknak arra, hogy magasabb béreket fizessenek dolgozóiknak.

– Alacsony munkaerő-tartalékok: A még rendelkezésre álló munkaerő-tartalékok csökkenése arra kényszeríti a munkaadókat, hogy versenyképes béreket kínáljanak, hogy megszerezzék és megtartsák a munkavállalókat. Ez a kereslet és kínálat viszony változása is hozzájárulhat a bérek emelkedéséhez. Fontos megjegyezni, hogy a bérek alakulását számos tényező befolyásolja, és ezek az elemzések és előrejelzések csak a jelenlegi körülményekre és trendekre vonatkoznak. A bérek változása továbbra is függ a gazdasági, társadalmi és politikai tényezőktől, amelyek idővel változhatnak.

A magyar GDP növekedése számos tényezőtől függ, de az alábbiak néhány lehetséges tényező, amelyek hozzájárulhatnak a GDP növekedéséhez: Hirdetés

Belső kereslet élénkülése: A belső keresleti tételek, mint például a fogyasztás és a beruházások növekedése, hozzájárulhatnak a GDP növekedéséhez. Ha a fogyasztás és a beruházások élénkülnek, akkor ez növelheti a gazdasági aktivitást és a termelést. Kivitel növekedése:

A kivitel, vagyis a külföldi piacokra történő termékexport növekedése is hozzájárulhat a GDP növekedéséhez. Ha a magyar vállalatok több terméket és szolgáltatást exportálnak, akkor ez növelheti a gazdasági teljesítményt. Forrás: 5letes.com