Évekkel ezelőtt a kormány azon gondolkodott, hogy egy újabb szabadnap bevezetése nagy kiesést jelentene-e a magyar gazdaságnak.

Ezért 2017-ben népszavazást is kezdeményeztek az ügyben, ám végül nem lett belőle semmi, mert nem jött össze a szükséges mennyiségű aláírás. Most a Pénzcentrum utánajárt ismét a témának: munkaszüneti nap lesz december 24-e?

Vita vagy tény: December 24-e munkaszüneti nap lesz?
Újra előkerült a december 24-i munkaszüneti nap kérdése, és a kiskereskedelmi dolgozók most hivatalosan is szeretnék elérni, hogy ezt a napot pihenőnappá nyilvánítsák.

( Friss hírekért kattints ide!)

Korábban a kormány azt állította, hogy további szabadnap bevezetése káros lenne a magyar gazdaságra nézve. Még 2017-ben is népszavazást kezdeményeztek a témában, de nem sikerült a szükséges aláírásokat összegyűjteni.

Most a Pénzcentrum olvasóit kérdezte meg az esetleges újabb munkaszüneti napról, és több mint 85% támogatja, hogy december 24-e legyen pihenőnap a kiskereskedelemben is.

A december 24-e körüli vita már régóta tart, és az országban két táborra szakadtak az emberek: vajon legyen-e munkaszüneti nap a karácsony előtti napon vagy sem?

Bubenkó Csaba, az Egyenlő.hu munkavállalói érdekképviselet elnöke legutóbbi nyilatkozatában elmondta, hogy tovább fognak tárgyalni erről a kérdésről a munkáltatói képviselettel és a kormánnyal.

A kereskedelmi szektorban a szenteste napjára pihenőnapot kezdeményeztek az érdekképviseletek, és ez pozitív visszhangot kapott. Az elképzelés az, hogy a munkavállalóknak ne kelljen dolgozniuk december 24-én a boltokban, vagy ha mégis, akkor 100% műszakpótlékot kapjanak.

Már évek óta azon dolgoznak, hogy december 24-e teljes mértékben pihenőnap legyen a bolti munkavállalók számára is, hogy ők is nyugodtan tölthessék el ezt az időt a családjukkal az ünnepek előtt.

2024-ben az esélyes, hogy a keddi szenteste pihenőnap lesz egy hosszú hétvége keretében, amit december 7-én, szombaton kellene ledolgozni. Így a december 27-e, a karácsony utáni péntek is szabadnap lenne, amit előre el lehetne dolgozni december 14-én.

Fontos megjegyezni, hogy ez csak azokra az alkalmazottakra vonatkozik, akik hétfőtől péntekig, napi 8 órában dolgoznak. A kiskereskedelemben dolgozók munkaideje eltérő, ezért a szakszervezetek változást sürgetnek.

A szavazás eredménye egyértelmű lett
Egy új munkaszüneti nap bevezetése nem lenne újkeletű ötlet: emlékezetes, a kabinet 2017-ben már bővítette a listát a nagypéntekkel.

Akkori számítások szerint ez nagyjából 20-25 milliárd forintos kiesést jelenthetett a magyar gazdaságnak, ugyanakkor egyes szakértők szerint december 24-e esetében nem lenne ekkora a deficit, hiszen aznap már amúgy is kevesen dolgoznak az országban – azaz vélhetően kevesebben, mint ahányan nagypénteken.

Ugyanabban az évben egyébként népszavazási kezdeményezés is volt a kérdésben, ám akkor nem jött össze a kérdés benyújtáshoz szükséges mennyiségű aláírás. Így végül az emberek nem mondhattak véleményt arról, legyen-e munkaszüneti nap december 24-e.

A Pénzcentrum Bubenkó Csaba legutóbbi nyilatkozata után megkérdezte olvasóit, ők mit lépnének a kérdésben, és mint kiderült: a majd’ 2000 válaszadó (nekik köszönjük, hogy megosztották véleményüket) több mint 85 százaléka egyetért azzal, hogy december 24-e legyen pihenőnap Magyarországon a kiskereskedelemben is.

Így látja a kormányzat
A december 24-i pihenőnap már régóta téma a magyar közéletben, 2020-ban Gurmai Zita parlamenti képviselő írásbeli kérdésében próbálta megtudni a kormányzattól, mikor nyilvánítják munkaszüneti nappá december 24-ét? Schanda Tamás államtitkár akkor azt írta,

„a jelenleg is érvényben lévő munkaszüneti napok számának növelése gyengítené a versenyképességet és GDP kiesést is okozna, érzékenyen érintené a nemzetgazdaság teljesítményét és a költségvetés bevételeit is”.

Emellett hozzátette, „a keresztény világ meghatározó része december 25-én emlékezik a Megváltó, Jézus Krisztus megszületésére. Ez a nap Magyarországon munkaszüneti nap” Forrás: magyarzona.net