Taroltak a viharok éjjel, felhőszakadás, jégeső, viharos széllökések okoztak jelentős károkat.

Pénteken beindult a zivatargyár, egy hullámzó front hozta meg a viharos időjárást. Éjjel a Dunántúlon, a középső tájakon és keleten felsorakoztak több hullámban a viharok. A hirtelen lezúduló csapadék garázsokat, pincéket, aluljárókat öntött el, a viharos szél fákat döntött ki, a vasúti közlekedést felforgatta, több helyen kell jelentős késéssel, sőt kimaradásokkal számolni. A katasztrófavédelemhez csak a fővárosból több mint ezer bejelentés érkezett reggelig.


Folyamtosan dolgoznak a viharkárok elhárításán a tűzoltók. A legtöbb esetben a vezetékeket leszakító kidőlt fák, sérült épületek, vízszivattyúzások miatt kérik a segtségüket a főváros teljes területén és az agglomerációs településeken.


„Gödöllőt éjszaka 2 körül kapta el egy nagy légzuhatag, rengeteg eső zúdult le hirtelen, nagy széllel, borsónyi jéggel, folyamatos lecsapókkal. A ház előtti fa sínylette meg, meg az erkélyen a korlátra felfogatott takarót bontotta le” – számolt be Gál Gergő facebook oldalunkon.
illusztráció

A felhőszakadás iszapátfolyást okozott, Nagymaros és Szob között a dömösi megállónál egy vágányon közlekednek a vonatok. Budapest-Vác-Szob vonalon 20-30 perces késésekkel kell számolni. Az elővárosi járatok nem, vagy csak korlátozottan közlekednek. Szolnok, Veresegyház, Cegléd, Hatvan irányába jelentős késésekre lehet számítani.

A Pest megyét hajnalban elért zivatarrendszer miatt csak Budapestről másfél óra alatt több mint hatszázhatvan bejelentés érkezett a tűzoltókhoz, túlnyomó részt a pesti oldalról, írja az MTI. Forrás: idokep.hu