Augusztus 20-án ünnepeljük az államalapítás napját, mely évtizedek óta a legjelentősebb és legkiemelkedőbb állami ünnep Magyarországon.

Ennek a dátumnak különleges jelentősége van, hiszen I. (Szent) István, az államalapító és az első magyar király halála után negyvenöt évvel, augusztus 20-án, avatták szentté a katolikus egyházban.

Az ünnepnek az is a része, hogy számos üzlet zárva tart. Nézzük, hogyan változik a boltok nyitvatartása, segítünk tájékozódni!

Ezen ünnepnap alkalmából hagyományosan a boltok is zárva tartanak Magyarországon. A vasárnapi vásárlásokat érdemes más napra időzíteni, különösen a nagyáruházak esetében. Ugyanakkor a benzinkutak, kisközértek és néhány trafik nyitva lehetnek, így ezekben a helyeken is lehetőség van bevásárlásra.

Összeállítottuk a legfontosabb információkat a boltláncok nyitvatartásával kapcsolatban, hogy tisztán lássuk, mire számíthatunk az újabb vasárnapi boltzárnak nevezett nap során.

Az Aldi áruházlánc üzleteinek nyitvatartása augusztus 20-án Augusztus 20-án az Aldi áruházai zárva tartanak. Az ünnepnap előtti és utáni napokon azonban a megszokott nyitvatartással várják a vásárlókat. A nyitvatartás szombaton és hétfőn egyaránt 7:00 és 21:00 között van, bár egyes helyeken lehetnek eltérések, például 7:00-20:00 vagy 6:30-20:00 és 21:00 között.

Az Auchan áruházlánc üzleteinek nyitvatartása augusztus 20-án Az Auchan sem üzemel augusztus 20-án, a nemzeti ünnepen. Azonban az Auchan benzinkutaknál több helyen található automata kútoszlopokat, így szükség esetén tankolhatunk. Az áruházlánc üzletei szombaton és hétfőn nyitva lesznek. Általában hétfőtől szombatig az Auchan üzletek nyitvatartása 6:00 és 21:00 között van, bár ennek eltérései lehetnek az egyes áruházak esetében, érdemes utánanézni indulás előtt.

CBA-üzletek nyitvatartása augusztus 20-án Általános gyakorlat a CBA üzleteinek körében, hogy az államalapítás ünnepén zárva tartanak. Fontos kiemelni, hogy a CBA boltok nyitvatartása a hétköznapokon változó lehet, és több helyen már hajnali 4 órától várják a vásárlókat. Ezért mind az ünnepet megelőző szombaton, mind pedig az azt követő hétfőn érdemes ellenőrizni, hogy melyik üzlet mikor nyit vagy zár.

Lidl-üzletek nyitvatartása augusztus 20-án Az augusztus 20-i nemzeti ünnepen a Lidl üzletei zárva lesznek vasárnap. Azonban a hétvége során, szombaton és hétfőn is a megszokott nyitvatartással állnak a vásárlók rendelkezésére. A Lidl áruházak általában az alábbi időszakokban tartanak nyitva:

6:30 – 22:00
7:00 – 22:00
7:00 – 21:00
Ezeket az időpontokat érdemes figyelembe venni, amikor a bevásárlást tervezi.

Penny Market-üzletek nyitvatartása augusztus 20-án Az államalapítás nemzeti ünnepén a Penny Market áruházlánc üzletei zárva tartanak. Ugyanakkor mind szombaton, mind hétfőn az általános nyitvatartási időben fogadják a vásárlókat, mely reggel 7 órától este 8 óráig tart. Érdemes figyelembe venni, hogy a nyitva tartásban egyes esetekben eltérések előfordulhatnak, így ajánlott a kiválasztott áruház helyi nyitvatartási rendjét ellenőrizni. A Penny Market most pedig egy rendkívül fontos bejelentést tett, melyről a Pénzcentrum is tudósított. Erről a hírről további részleteket az alábbi linkre kattintva olvashatsz újra.

SPAR, DeSpar, Spar Express-üzletek nyitvatartása augusztus 20-án Az államalapítás ünnepén a SPAR és Interspar üzletei zárva lesznek. Ugyanakkor mind szombaton, mind hétfőn a megszokott rend szerint fogadják a vásárlókat az alábbi időpontokban:

Szombaton: 6:30 és 17:00 között
Hétfőn: 6:00 vagy 7:00 órától egészen este 20:00 óráig
Érdemes megjegyezni, hogy a DeSpar üzletek egy része, valamint a benzinkutakon található Spar Express üzletek többsége 0-24 órás nyitvatartással működik. Tehát ezeken a helyeken a nemzeti ünnepen is lehetőség van vásárlásra, ha szükség van rá.

Tesco és Tesco Express-üzletek nyitvatartása augusztus 20-án A Tesco esetében már évek óta megszokott, hogy a nemzeti ünnepen a kisebb boltok, beleértve a Tesco Express-eket is, zárva maradnak. A hipermarketek is az ünnepnap szokásos nyitva tartását követik. A Tesco üzletek nyitvatartása azonban az egész láncban egységes, így hétfőtől vasárnapig azonos időszakban tartanak nyitva és zárnak, az alábbi időpontokban:

06:00 – 20:00
07:00 – 21:00
07:00 – 22:00
Ha dohányáru vagy gyógyszer szükséges Az ügyeletes gyógyszertárak az ünnepnapon is nyitva tartanak. Hasonlóan, a dohányboltok is nyitva lehetnek, feltéve hogy a pult mögött a tulajdonos vagy egy (nagykorú) családtag áll. Ezen kívül nyitva lehetnek még:

Virágboltok
Újságárusok
Édességboltok
Éttermek, egyéb vendéglátóhelyek, szórakozóhelyek
Kisközértek és non-stop kisboltok is, feltéve hogy a kiszolgálást nem alkalmazott végzi, hanem a tulajdonos vagy az ahhoz kapcsolódó családtag. Forrás: magyarzona.net