A Gazdaságfejlesztési Minisztérium (GFM) tájékoztatása szerint július 1-jétől lehetőség nyílik a vásárlással egybekötött készpénzfelvételre.

Ez azt jelenti, hogy a vásárlók havonta legfeljebb két alkalommal, összességében legfeljebb 40 ezer forintot vehetnek fel készpénz formájában. Ez a rendelkezés lehetővé teszi, hogy a vásárlók készpénzhez jussanak bizonyos korlátozott mértékben, a vásárlásokkal összekapcsolva.

A közlemény szerint a készpénzfelvétel után a vásárlók bankja nem számíthat fel díjat vagy költséget. Ez azt jelenti, hogy a bankoknak nem lehetnek további költségei vagy díjai az ilyen típusú készpénzfelvétel miatt.

A lehetőség a cash-back szolgáltatást nyújtó kereskedőknél és szolgáltatóknál lesz elérhető. Ehhez az érintett kereskedőknek és szolgáltatóknak kapcsolatba kell lépniük a POS terminált üzemeltető szolgáltatóval.

A POS terminál az a fizetési terminál, amely lehetővé teszi a bankkártyás fizetést, és ezen keresztül lesz elérhető a készpénzfelvételi szolgáltatás is.

A Gazdaságfejlesztési Minisztérium (GFM) szerint ott, ahol már rendelkezésre áll a bankkártyás fizetési lehetőség, az új cash-back szolgáltatás gyorsan bevezethető. Ez azt jelenti, hogy a kereskedők és szolgáltatók könnyen hozzáadhatják ezt a szolgáltatást a már meglévő fizetési rendszerükhöz.

A kormány reményei szerint a cash-back szolgáltatás révén a kereskedők és szolgáltatók növelhetik forgalmukat és bővíthetik vevőkörüket. Ez különösen segítséget nyújthat vidéki területeken, ahol kevesebb banki és pénzforgalmi intézmény van jelen, és az ATM-ek elérése is távolságokat igényel. Így a cash-back szolgáltatás hozzájárulhat a vidék népességmegtartó erejének növeléséhez, segítve a helyi gazdaságot és a lakosságot.

Túri Anikó közigazgatási államtitkár szerint a cash-back szolgáltatás a jelenleg érvényben lévő ingyenes készpénzfelvételi lehetőséget egészíti ki. Ennek eredményeként a kormány döntése nyomán a díjmentesen felvehető készpénzmennyiség végső soron 150 ezer forintról 190 ezer forintra emelkedik.

Ez azt jelenti, hogy a vásárlók a bankkártyás vásárlásukhoz kapcsolva további 40 ezer forintot vehetnek fel készpénz formájában, díjmentesen. Ezzel a lépéssel a kormány a készpénzfelvételi lehetőségek bővítését és a lakosság pénzügyi rugalmasságának növelését támogatja. Forrás: mgyarzona.net