Vlagyimir Putyin orosz elnök az öt országot tömörítő BRICS-csoport csúcstalálkozóján kijelentette, hogy Moszkva véget akar vetni annak a háborúnak, amelyet „a Nyugat és csatlósai indítottak el” Ukrajnában.


Múlt héten vált biztossá, hogy Vlagyimir Putyin nem vesz részt személyesen a BRICS-országok csúcstalálkozóján, az orosz elnököt Szergej Lavrov helyettesíti Dél-Afrikában. Videokapcsolaton keresztül azért bejelentkezett Putyin, hogy az ukrajnai háborúról beszéljen.

Az al-Dzsazíra pánarab híroldal szerint a BRICS-országok vezetői tartózkodtak attól, hogy elítéljék Moszkva ukrajnai akcióit, és Putyin azt mondta nekik a csúcstalálkozón, hogy a háború kényszerű válasz volt Kijev és a Nyugat intézkedéseire. Az orosz elnök továbbá kijelentette, hogy

VÉGET AKAR VETNI A HÁBORÚNAK, AMELYET – SZAVAI SZERINT – „A NYUGAT ÉS CSATLÓSAI INDÍTOTTAK EL” UKRAJNÁBAN.

Az orosz elnök videónyilatkozatában azt is kijelentette az MTI szerint, hogy a szervezet következő tanácskozását 2024 októberében Oroszországban, Kazanyban akarják megrendezni.

Mint arról már beszámoltunk, Josep Borrell, az Európai Unió külügyi főképviselője ukrajnai béketárgyalásokról is beszélt a spanyolországi Santander városában. Borrell a miniszteri szintű béketárgyalásokat szorgalmazta a békéről. A politikus szerint a magas szintű találkozókat már szeptemberben megtarthatják. Uniós tisztviselők szerint Borrell az ENSZ Közgyűlésének hasonló kezdeményezésére utalt. Forrás: magyarzona.net