Ahogyan Erzsébet, úgy Károly elhalálozására is részletes terv létezik, amely saját kódnevet kapott. Tekintve, Károly király 75 éves, szinte elkerülhetetlen, hogy lássuk fia, Vilmos herceg trónra lépését életünkben.

Arra a sajnálatos esetre, ha Károly király elhunyna, egy kódnévvel ellátott cselekvési terv lép életbe: ez az Operation Menai Bridge (Menai híd művelet), amit egy walesi függőhíd után neveztek el.

Ez történik Károly király halála után

Mi történik a király halálának napján? Károly király temetési előkészületei gyakorlatilag akkor elkezdődtek, amikor királlyá koronázták – legalábbis Simon Morgan, a volt Királyi Védelmi Tiszt szerint. Hirdetés

„Hogy őszinte legyek, holnaptól hivatalosan elkezdődik a Menai híd művelet tervezése” – mondta Morgan a Todaynek 2022. szeptemberében.

Operation Menai Bridge pontos részletei még nem kerültek napvilágra, de valószínűleg nagyon hasonlóak lesznek az Operation London Bridge-hez, ami Erzsébet királynő halálakor lépett életbe. Ez azt jelenti, hogy Károly király halálának napján

Amikor a királynő 2022. szeptember 8-án meghalt, egy forrás a Telegraphnak elmondta, hogy a király ragaszkodott hozzá, hogy a hivatalos közleményt ne adják ki, amíg a család minden tagját nem értesítették.

Mindezek ellenére, a királynő halála is kiszivárgott, mielőtt olyan hírforrások, mint a BBC beszámoltak róla. Ezt részben annak köszönhető, hogy a Buckingham Palota korábban aznap kiadott egy közleményt, amelyben azt írta, „további értékelést követően a királynő orvosai aggódnak Felségének egészségéért és javasolták, hogy maradjon orvosi felügyelet alatt. A királynő kényelmesen érzi magát Balmoralban.” Hirdetés

De bármi legyen is az emberek értesülésének sorrendje, Károly király halálakor egy jegyzetet fognak kitűzni a Buckingham Palota kapujára (ahogyan ez történt II. Erzsébet királynő halálakor).

Ki lesz a trónörökös?

Károly halálának pillanatában Vilmos herceg azonnal királlyá válik, ám koronázása csak hónapokkal az édesapja halála után történik majd. Vilmos valószínűleg még aznap beszédet fog tartani a nemzethez, és gyorsan találkozókat kezd szervezni a kormányzati tisztségviselőkkel. Eközben Károly király testét a Buckingham Palota trónterméből a Westminster Hall-ba viszik, ahol közszemlére teszik, ahogyan azt a néhai királynővel is láttuk.

Károly király temetése körülbelül kilenc nappal halála után kerül sor (a királynőét 11 nappal halála után tartották), majd őt is elhelyezik a „királyi sírkamrában”, a Windsor Castle-ban található King George VI. emlékkápolnában. Forrás: magyarokklubja.com