A nyári időszámításra való átállás gyakori gyakorlat számos országban, amelynek célja, hogy az emberek jobban kihasználhák a napfényes órákat.

Ennek ellenére számos kutatás kimutatta, hogy a nyári időszámításra való átállásnak lehetnek negatív hatásai az emberek egészségére és jólétére. Az alábbiakban felsorolásszerűen bemutatjuk a nyári időszámítás leggyakoribb káros hatásait:Alvásproblémák: A nyári időszámításra való átállás zavarba hozhatja a belső óránkat, ami alvásproblémákat okozhat. Ez rövid távon fáradtsághoz, koncentrációs nehézségekhez és csökkent teljesítményhez vezethet.

Szív- és érrendszeri problémák: Kutatások szerint a nyári időszámításra való átállást követő napokban megnő a szívinfarktus és a stroke kockázata. Ez az alvás minőségének romlása és a cirkadián ritmus zavara miatt lehet. Növekvő stresszszint: Az alváshiány és a belső óra zavara stresszhez vezethet, ami hosszú távú egészségügyi problémákat okozhat, mint például a magas vérnyomás és a depresszió.

2024-es óraátállítás dátumai:

Nyári időszámítás kezdete: 2024. március 31.
Téli időszámításra visszaállítás: 2024. október 27.
A Nyári időszámítás további káros hatásai:

Csökkent teljesítmény: Az alváshiány miatt csökkenhet az emberek munkahelyi és iskolai teljesítménye, ami csökkenti a termelékenységet és növeli a hibák számát.

Baleseti kockázat: A fáradtság és az alváshiány növelheti a közlekedési balesetek kockázatát, mivel a sofőrök kevésbé lesznek éberek és reaktívak.

Mentális egészségi problémák: A nyári időszámításra való átállás negatívan befolyásolhatja az emberek mentális egészségét, növelve a depresszió és a szorongás esélyét, különösen azoknál, akik már hajlamosak ezekre a problémákra. Forrás: magyarokklubja.com