Friss hír: Egy 37 éve eltűnt és meghalt német hegymászó maradványait találták meg egy olvadó gleccseren. Méghozzá Svájc ikonikus hegycsúcsa, a 4478 méter magas Matterhorn közelében.

Hegymászók a Matterhorn lábánál, Zermatt település mellett húzódó Theodul-gleccseren július 12-én találtak csontokat, bakancsot és túrafelszerelést. DNS-vizsgálattal megállapították, hogy a maradványok egy meg nem nevezett 38 éves német férfihoz tartoznak. Ő 1986 szeptemberében tűnt el egy túra alkalmával.

Wallis kanton hatóságai közzétettek egy fényképet, amelyen egy fél pár bakancs kandikál ki a hó alól, piros fűzővel.

A klímaváltozás miatt olvadó és zsugorodó gleccserekből az utóbbi évtizedekben egyre gyakrabban kerülnek felszínre rég eltűnt emberek maradványai és tárgyak.

A Matterhornon 2015-ben megtalálták a maradványait két fiatal japán hegymászónak, akik egy hóviharban tűntek el 1970-ben. Az eltűntek kilétét ugyancsak DNS-vizsgálattal állapították meg.

A svájci gleccserek tavaly gyorsabb ütemben olvadtak, mint a feljegyzések több mint 100 évvel ezelőtti kezdete óta bármikor, tömegük 6 százalékát veszítették el, csaknem a kétszeresét annak, mint amennyi az előző rekordévben, 2003-ban olvadt el. forrás: mosthir.hu