A karate az egyik legismertebb és legnépszerűbb küzdősport a világon. Ez a japán eredetű harcművészet a test és az elme összhangjára és a harcosok szellemi és fizikai fejlődésére fókuszál.

Az eset itt látható:

A videó megosztás után rögtön indul

Azonban a karate nem csak egy egyszerű küzdősport, hanem egy olyan életmód, amely magában foglalja a szigorú diszciplínát, az önfegyelmet és a kitartást.

A karatéban az egyik legnagyobb kihívás a harcok megvívása. Az egyik legnagyobb és legfontosabb küzdelem, amelyet a karate harcosoknak meg kell vívniuk, az ún. Kumite, vagyis a partnerrel való élő gyakorlás. A Kumite során a karate harcosok szimulálják az igazi harcokat, és megpróbálják megtalálni az ellenfél gyenge pontjait, miközben megvédi saját magát.

Az egyik legnagyobb kihívás a Kumite során az ún. Jiyu Kumite, vagyis a szabad harc. Ez a legnehezebb és legveszélyesebb Kumite fajta, amelyben a harcosoknak nincs előzetes tervezés, és csak a reflexeikre, technikáikra és ösztöneikre kell támaszkodniuk. Az ilyen típusú Kumite során a karate harcosoknak nem csak a testüket, hanem az elméjüket is használniuk kell.

Az egyik legnagyobb és legemlékezetesebb Jiyu Kumite mérkőzést a karate történetében Mas Oyama és egy másik karate nagymester között vívták meg. Mas Oyama a Kyokushin karate alapítója volt, és a harcművészeti világ egyik legismertebb és legbefolyásosabb alakja. A másik nagymester, akivel megmérette magát, egy Shotokan karate mester volt, aki a legjobbnak tartották az időszakban.

A két nagymester találkozása az 1960-as években történt, amikor Mas Oyama egyedülálló utazást tett Japánból Dél-Koreába, hogy további edzést kapjon és tovább fejlessze karate képességeit. Itt találkozott a Shotokan mesterrel, aki a dél-koreai karate csapat tagja volt. A két nagymester úgy döntött, hogy összemérik erejüket egy Jiyu Kumite mérkőzésen.