Pusztító zivatarok téekeznek hétfő este – figyelmeztet az Országos Meteorológiai Szolgálat a Facebook-oldalán.

Hétfőn a naplemente után, amikor a nap utolsó sugarai elhalványulnak, a hidegfront mögött érkező sötét felhők északnyugat felől elborítják az eget, és heves zivatarokat zúdítanak az ország északi részére. Az éjszaka sem hoz enyhülést, a viharok tovább tombolnak, és nem kímélik a lakosságot. Az Országos Meteorológiai Szolgálat szerint az ország északi felén, illetve harmadán várhatók a legnagyobb pusztítások.

A zivatarokat nemcsak heves esőzések kísérik, hanem erősen viharos, károkozó (>90-100 km/h) szélrohamok is, amelyek mindent elsöpörnek maguk elől. Mintha ez nem lenne elég, nagy méretű, akár a 2-4 cm-ert is meghaladó jégdarabok is hullanak az égből, mint az apokalipszis lovasai. Ráadásul a felhőszakadás alatt lehulló csapadék mennyisége lokálisan meghaladhatja a 40 mm-ert is, ami áradásokat okozhat.

Kedden napközben még nagyobb területen várhatóak nyugatról keletre mozgó zivatarok, sőt, mindemellett nagy eséllyel ezek rendszerbe is szerveződnek majd. Erre elsősorban az ország délkeleti felén és északkeleten számíthatunk, ahol a piros fokozatnak megfelelő heves zivatarok kialakulására is jelentős esély van! Forrás: magyarzona.net