Lekapcsoltad a villanyt, kezdesz álomba merülni, épp átlépnéd az ébrenlét és az álom határát, aztán a tested rándul egy nagyot, és felébredsz. Ismerős a helyzet? Íme, az oka!

A jelenséget hipnikus rángásnak hívják, amiről Ellen Wermter családorvos beszélt a Huffpostnak.

Miért rángatózunk elalvás előtt?

A hipnikus rángás az izomrángások egy formája – a másik ilyen a csuklás. Ezek a rángások nem szándékosak, nagyon rövid ideig tartanak, és hirtelen jelentkeznek. Rendszerint az alvás első fázisában, abban a szakaszban, ami átmenetet képez az ébrenlét és a mély alvás között.

Ebben a szakaszban az izmok ellazulnak, amit az agyunk úgy is értelmezhet, hogy zuhanunk, ez pedig az izmok összehúzódását váltja ki. A hipnikus rángásokat az alvás kezdetének is tekinthetjük, és a legtöbb embernél gyakori jelenség.

Ezek a rángások látszólag a semmiből jönnek, bizonyos tényezők azonban befolyásolhatják a gyakoriságukat: ilyen például a túl sok koffein, a kimerültség, a megerőltető edzések vagy bizonyos gyógyszerek. De stressz és alváshiány esetén is sűrűbben tapasztalhatjuk.

Mit tehetünk a nyugodtabb alvásért?

A legtöbb esetben a hipnikus rángások miatt nem kell aggódnunk, ám, ha rendszeresen tapasztaljuk őket, és emiatt nem tudunk aludni, érdemes konzultálni egy szakemberrel. Ritkán, de előfordulhat az is, hogy egy betegség áll a háttérben, például alvási apnoé, amikor a légzés egy-egy pillanatra leáll alvás közben:

„Amikor a légutak elzáródnak, és a vér oxigénszintje leesik, az agy ingert küld az izmainkba, ami néha izomrángás formájában nyilvánul meg” – magyarázza Wermter.

Nincs kipróbált és hathatós módszer az éjszakai izomrángások megakadályozására, de csökkenthetjük a valószínűségüket, ha odafigyelünk arra, hogy a hálószobánk csendes, az ágyunk kényelmes legyen, és időt szánunk a pihenésre. Emellett érdemes elsajátítanunk stresszkezelési technikákat, csökkenteni a napi koffeinbevitelt, és délután inkább mellőzni a kávét. Forrás: magyarzona.net