Szeptember végéig marad a hitelesek védelme.

Még egy tavalyi intézkedés keretében döntött úgy a kormány, hogy a magyar intézményi befektetők és a 20 milliónál nagyobb bankbetéttel rendelkező lakossági ügyfelek bankbetétjeinek kamatát le fogja korlátozni a 3 hónapos diszkontkincstárjegyek hozamának megfelelő szinten.Idén márciusban pedig úgy határoztak, hogy a jegybanki diszkontkötvények korlátozás nélküli átruházását is megtiltják.

A korlátozás jőnius 30-ig volt érvényben, de a hétfő este megjelent Magyar Közlönyből kiderült, a betéti kamatstopot további három hónappal meghosszabbította a kormány – írja a Portfolio.

Változtatás nélkül hagyta érvényben a betéti kamatstopot a kormány, ez már a második hosszabbítás volt március után.

A 3 hónapos diszkontkincstárjegy aukciós átlaghozama a kamatstop bevezetésekor 12,82 százalék volt, márciusban 14 százalék fölött járt, de még az elmúlt napokban is 12,50 százalékot tett ki. A Magyar Nemzeti Bank irányadó kamata mostanra 16 százalékra csökkent, a kormány pedig július 1-jétől a betéti kamatokból származó jövedelmekre is kiveti a 13 százalékos szochót a 15 százalékos kamatadón felül.

A kormány a betéti kamatstop márciusi meghosszabbításával egyidejűleg megtiltotta a jegybanki diszkontkötvények vásárlását azok számára, akikre a betéti kamatstop vonatkozik. Ezt a tilalmat szintén meghosszabbították szeptember 30-ig. Forrás: magyarzona.net