Az egész országra riasztást adott ki az Országos Meteorológiai Szolgálat (OMSZ): felhőszakadások, zivatarok és a hőség miatt is.

Többórás napsütést is ígér az OMSZ szerdára, ugyanakkor azt sem titkolják, a nap során többször is kialakulhatnak záporok, zivatarok, sőt, felhőszakadás is. „A nyugatias szél nagy területen megélénkül, de zivatarok környezetében erős, viharos széllökések is előfordulhatnak. A hőmérséklet délután 28 és 35, késő este 20, 28 fok között valószínű” – olvasható a szerdai előrejelzésükben.

„Az éjszaka második felétől több hullámban, így szerdán napközben is várható zivatarok, heves zivatarok kialakulása. A zivatarokat általában viharos széllökések (60-80 km/h), intenzív csapadékhullás, valamint jégeső (~1-2 cm) kísérheti” – olvasható az aktuális veszélyjelzésükben, ami alapján 10 vármegére narancs, 9-re citromsárga riasztást adtak ki zivatarok miatt.

Fotó: Met.hu
Tíz vármegyében felhőszakadásra is lehet számítani, az ország két peremén. „Heves zivatarok kialakulására (akár ezek rendszerbe szerveződésére) elsősorban a délnyugati, valamint az északkeleti területeken mutatkozik esély. A heves zivatarokhoz erősen viharos, akár károkozó szélroham (>90 km/h), felhőszakadás (20-30 mm) és nagyméretű jég (> 3-4 cm) társulhat” – írják.

Fotó: Met.hu
A heves zivataroknak köszönhetően ugyanakkor az ország egyes területein mérséklődik a hőmérséklet, ma már csak a „Dunántúlon, valamint a Dél-Alföldön várható 25, 26 fok közelében a napi középhőmérséklet értéke”.

12 vármegyére van riasztás érvényben a magas középhőmérséklet miatt:

Fotó: Met.hu
Címlapfotó: 123rf.com

Forrás: magyarzona.net