Családi pótlékosok figyelem! 98 ezer forint jön a családi pótlék mellé – Mutatjuk a tudnivalókat

BÁRKI MEGKAPHATJA! 120 EZER FORINT szülési segély, támogatás, 98 EZER FORINT gyermek óvodai vagy iskolai költségeire, oktatásra , 28.500 FORINT IDŐSEKNEK, NYUGDÍJASOKNAK! – A LEGTÖBBEN NEM ISMERIK A LEHETŐSÉGET!

AZ önsegélyező pénztárnak, mint a többi pénztárnak is, az a célja, hogy a családok öngondoskodási hajlandóságát erősítsék. Más-más célra valók, de mindegyiket támogatja az állam is. A háromból kettő jól ismert, de a harmadikat még kevesen ismerik, ez a kevésbé ismert az önsegélyező pénztár. Pedig ennek is megvan létjogosultsága a gyerekes családoknál, de használata némi pénzügyi előre gondolkodást és tervezést is igényel.

( Friss hírekért kattints ide!)

Íme a három pénztártípus, amire adó visszatérítést lehet igénybe venni:

Most a teljesség igénye nélkül az önsegélyező pénztár legfontosabb tulajdonságait szeretném bemutatni. A többi pénztárhoz hasonló, az öngondoskodást próbálja erősíteni két számlatípusával, a közösségi és a saját számlával (én most csak a saját számlával foglalkozom).

Mire használhatod fel?

– szülési segély (120.000 Ft)
– terhességgel összefüggő orvosi kiadások (számlával igazolva, összeghatár nélkül)
– igazolt jövedelemkiesésre (GYED, GYES közötti különbségre)
– családi pótlékra jogosult gyermek oktatási költségére (98.000 Ft/gyerek/év)

Mi van, ha mégsem lesz gyerekünk?

– igazolt jövedelem kiesésre táppénz, munkanélküliség esetén otthoni vagy idősgondozásra (28.500 Ft/hó)
– gyógyszerekre vagy gyógyászati segédeszközökre
– temetési támogatásra (hozzátartozóra is)

Miért éri meg, ha csak a saját pénzemet kapom vissza?

A 20%-os jövedelemadó-visszatérítés miatt, amit évi 150.000 Ft-ban maximalizáltak. Ha több pénztárnak is tagja vagy (nyugdíj, egészség, önsegélyező), akkor az összesre tudsz 150.000 Ft-ot igénybe venni. Ebből adódóan évente maximum 750.000 Ft-ot érdemes befizetni a pénztárakba, de ezt megteheti a párod is és Te is. Extra tipp: ha itt két évre lekötöd a pénzed, akkor újabb 10 %-os adóvisszatérítésre vagy jogosult, viszont ne felejtsd, ebben az esetben két évig nem nyúlhatsz a pénzhez! De milyen jól fog jönni pl. a GYES időszakában!

Mire figyeljél?

Ha alacsonyabb jövedelmű vagy, vagy sok gyermeked van, fizetsz-e annyi személyi jövedelemadót, hogy a visszatérítést igénybe tudd még venni!

Először 180 nap múlva tudod felhasználni.

A pénztárnak is vannak működési költségei, így ne számolj a teljes visszatérítéssel, de még így is megéri.

Biztonságos?

Igen, biztonságos. Befektetési politikájuk a bankbetét és kötvény jellegű megtakarításokat preferálja, minimális lehetősége van részvény típusú megoldást választani, már csak az időtávokból adódóan is. Banki kamat környéki hozama van, az adókedvezményen (ami önmagában 20%) felül. Érdemes végiggondolni, hogy a családod hogyan tudja az előnyeit kihasználni:


Kiváló lehetőség lehet az évről évre ismétlődő iskolakezdésre itt gyűjteni.
Akik babát terveznek, és fizetnek személyi jövedelemadót, azoknak szinte kötelező, mert bizony lesz jövedelemkiesésük. De ezzel a megoldással egy hosszabb táppénzes időszakra is fel tudsz készülni, és biztonságot adhat ez az elkülönített pénz.

Forrás: magyarzona.net

A sokak által ismert és kedvelt egészségpénztár.

A régóta meglévő önkéntes nyugdíjpénztár.

A kevesek által ismert önsegélyező pénztár.