Hogyan változtak a balatoni árak 2024-ben?
A balatoni üdülő-, vagy a balatoni ház bérleti árak az elmúlt években jelentősen megemelkedtek, de ugyanezt tapasztalhatod, ha étterembe mész, vagy strandbelépőt veszel.

Mindez nemcsak az ingatlanpiac, az élelmiszerárak növekedésének tudható be, ne feledjük, hogy a turisztikai szektorban dolgozók bére is jelentősen emelkedett. A megnövekedett alapanyag-, bérleti árakat, a húzós rezsiköltséget a turisztikai szektor szereplői pedig a nyaralni vágyókra hárítják.


Balatoni árak 2024-ben
Balatoni árak kategóriánként
Éttermi költségek
Egy középkategóriás balatoni étteremben abszolút nem meglepő, hogy 1800-2500 forint egy átlagos leves, a főfogás pedig akár 6000-15000 forintra is rúghat. Nem olcsó egy strandmenü sem, hiszen az elmaradhatatlan lángos is 2000-3000 forintba kerül, így egy négytagú család a strandbüfében könnyedén megszabadulhat akár 30000 forinttól.

Kiadó balatoni nyaralók tulajdonostól
Kiadó balatoni nyaralók tulajdonostól? Nem garancia a megtakarításra! A balatoni kiadó nyaralók tulajdonosai általában az apartmanon belüli szobákat értékesítik, közös fürdő-és konyha használattal. Ezek a főszezonban 35000 forint / szoba körül elérhetőek, persze az árakat nagyban befolyásolja az ingatlan elhelyezkedése, felszereltsége és a szezonalitás, valamint a környékbeli rendezvények is. A Balaton Sound alatt egy közös fürdőhasználattal járó kétszemélyes szoba átlagosan 60000-70000 forintért kelt el a déli parton egy éjszakára.

Balatoni üdülőhely (hotel, wellness szállodák)
Balatoni üdülőhely választása esetén is mélyen a zsebbe kell nyúlni. A Covid járvány miatti bezárást, majd a radikálisan megnövekedett rezsiterheket sok balatoni üdülőhelyen évek óta működő szálloda nem élte túl és bezárásra kényszerült. A balatoni árak emelkedését talán leginkább a balatoni hotelekben és wellness szállodáknál tapasztalhatjuk szezonon kívül egy 4 csillagos wellness szálló 2 személyes szoba ára átlagosan 40000-60000 ezer forint / éj. Főszezonban ez az ár természetesen 20-25%-kal magasabb, ráadásul ilyenkor már csak 2-3 éj egyben foglalható.

Balaton ház bérlés
Sokan nem szívesen osztoznak az apartmanokon másokkal, így kiadó balatoni házat céloznak meg a nyaralásuk helyszíneként. A balatoni településeken bérelhető önálló házak árai szezonon kívül is magasak, az rezsiárak emelkedése itt is megjelent. Főszezonon kívül 25-190 ezer forint között elérhető egy önálló ház 2 fő részére, főszezonban itt is természetes a 20-25%-os emelkedés. Így sajnos Balaton ház bérlés esetén sem úszható meg olcsón a nyaralás. Forrás: kisdiovendeghaz.hu