Hajnalban közölték a meteorológusok, az egész országban riasztás van érvényben miatta.

Ha ránézünk az augusztusi időjárás-előrejelzésre, azt láthatjuk, hogy az ország dél-keleti részét leszámítva nem lesz már olyan igazi nyári forróság, a Dunántúlon sok helyen még a 30 fokot sem fogja meghaladni a hónap nagy részében a nappali csúcshőmérséklet. Most éppen egy hidegfront hoz lehűlést, ami vasárnap reggel még csak a Dunántúlon fejti ki hatását, de késő délután már a keleti országrészben is jelentősen visszaesik a hőmérséklet.

A meteorológusok hajnalban egy riasztást adtak ki, ami vasárnap éjfélig van érvényben. Az alábbi térképen jól látható, hogy az egész ország citromsárga színbe borult: először a Dunántúlon lehet zivatarokra számítani, melyek napközben fokozatosan kelet felé helyeződnek. A hidegfront mögött elsősorban az északnyugati tájakon alakulhat ki még néhány zivatar a vasárnap esti órákban. A zivatarokat több helyen is felhőszakadás kísérheti, rövid idő alatt ~20-40 mm, néhol ennél nagyobb mennyiségű csapdaékösszeg is előfordulhat. Ezen kívül a zivatarokhoz viharos széllökés (ált. 60-80 km/h, délkeleten, keleten akár >80 km/h) és jégeső (~1-3 cm) is társulhat.

(Fotó: OMSZ)

Az országos napi előrejelzés szerint a nap első felében jellemzően erősen felhős vagy borult lesz az ég, reggel inkább csak délkeleten lehet még némi napsütés. Csapadéksáv mozog kelet felé, így reggel előbb a Dunántúlon, majd napközben már a középső és keleti tájakon egyre több helyen várható eső, zápor, zivatar. Délután a Dunántúlon már csökken a felhőzet. Csak zivatarok környezetében lehetnek erős vagy viharos széllökések. A legmagasabb nappali hőmérséklet többnyire 22 és 27 fok között alakul, de a délkeleti tájakon 28, 31 fok is lehet. Késő estére 17 és 22 fok közé csökken a hőmérséklet.

A jövő hét pedig ismét eseménydús lesz, egy másik hidegfront még tovább hűti majd a levegőt, ezért egyes országrészeken már csak 23-24 fok lesz a nappali csúcshőmérséklet. 30 fokra, vagy azt meghaladó hőmérékletre csak a délkeleti vármegyékben kell számítani, de a hét közepén ott is jócskán visszaesik majd. Forrás: magyarzona.net