Az ausztrál Tomm Tennent születésekor igazi orvosi rejtélynek számított, hiszen senki nem tudta megmagyarázni, miért született annyi bőrfelesleggel, ami akár egy ötévesnek is elég lett volna. Bár a szülők, Debbie és Geoff Tennent tudtak róla, hogy születendő gyerekük külseje eltér majd az átlagostól, még így is megdöbbentek, amikor először megpillantották.

Az édesanyát később többen is kritizálták azért, amiért a nyilvánosság előtt mutatkozott a kisbabával, de ő nem volt hajlandó rejtegetni a fiát. Tomm azóta felnőtt, jóképű férfi lett belőle, és most boldog házasságban él.

Az édesanyának azt mondták, ne mutogassa a nyilvánosság előtt túl sok bőrrel született fiát, aki azóta felnőtt, és jóképű férfi lett belőle

Tomm Tennent 1993-ban született egy délkelet-ausztráliai kórházban, és az orvosok kezdetben értetlenül álltak a furcsa eset előtt. Már az ultrahang vizsgálatokból kiderült, hogy valami nincs rendben, és a szülőknek felkínálták a terhesség megszakításának lehetőségét, de miután megbeszélték a dolgot, úgy döntöttek, megtartják a babát a következményektől függetlenül.

De Debbie és Geoff minden előzetes felkészülés ellenére is megdöbbentek, amikor először pillantották meg kisfiukat, és nem tudták, pontosan, hogy reagáljanak. „Amikor Tomm megszületett, nagyon megdöbbentem. Nem gondoltam, hogy egy emberi lény, egy kisfiú így nézhetne ki” – idézte fel első reakcióját az édesapa.

Debbie pedig hozzátette: „A szívem a torkomban dobogott.” Ugyanakkor azonban azt is elmondta, hogy azonnal elöntötték az anyai ösztönök, és csodálatos érzés volt, amikor magához ölelhette a kisfiát.

Az édesanyának azt mondták, ne mutogassa a nyilvánosság előtt túl sok bőrrel született fiát, aki azóta felnőtt, és jóképű férfi lett belőle

A szülők az első sokk ellenére nem hátráltak meg, és elfogadták a fiukat, olyannak, amilyen. Mivel az orvosoknak fogalmuk sem volt róla, mi okozhatta a bőrfelesleget, és korábban egyikük sem találkozott hasonló esettel, azt sem tudták, milyen kezelést javasolhatnának. Kiterjedt kutatásba kezdtek, hogy megfejtsék a rejtélyt, közben pedig abban reménykedtek, hogy Tomm idővel „belenő a bőrébe”.

A kisfiú két és fél hónapot töltött a kórházban, ahol több vizsgálatnak is alávetették, de ennek ellenére a kutatók nem találtak válaszokat. Andrew Ramsden, Tomm gyermekorvosa elismerte, hogy az esete hihetetlenül nagy kihívást jelentett, mivel a hivatalos adatok szerint ő volt az első baba, aki ilyen bőrfelesleggel született, ezért nem tudták, hova fordulhatnának útmutatásért.

Tomm a megmagyarázhatatlan rendellenesség ellenére vidám kisbaba volt, és ez a szüleinek is erőt adott. Az orvosok végül évekig tartó kutatás után valami elképesztő dologra bukkantak. Felfedezték, hogy megdöbbentő a hasonlóság Tomm külseje és a Shar Pei, egy kínai kutyafajta között.

Az édesanyának azt mondták, ne mutogassa a nyilvánosság előtt túl sok bőrrel született fiát, aki azóta felnőtt, és jóképű férfi lett belőle

Ebből arra a következtetésre jutottak, hogy a kisfiú bőrfeleslegét a hialuronsav túltermelése okozta, és megállapították, hogy ennek szintje százszor nagyobb az átlagosnál. Ugyanez igaz a Shar Pei kölykök esetében is, de a kutyák esetében a növekedéssel csökkent a hialuronsav szintje is a szervezetben, és az orvosok azt remélték, ez Tomm esetében is így lesz.

Szerencsére igazuk volt, Tomm esetében valóban az idő bizonyult a legjobb gyógymódnak. Gyerekként azonban számos kihívással kellett szembenéznie. Bár ő maga mindig is úgy gondolta, hogy nincs azzal semmi baj, ha egy kicsit másképp néz ki, nem mindenki osztotta a véleményét, és emiatt sok gúnyolódásban volt része, és az osztálytársai kezdetben kirekesztették őt maguk közül. Ő azonban ettől nem, hogy visszahúzódóbb lett volna, hanem éppen ellenkezőleg, megpróbált részt venni a többi gyerek játékaiban, és idővel sok barátot szerzett.

A szülei örömmel látták, hogy a fiuk megtanult együtt élni az állapotával, és beilleszkedett, de az édesanya elmondta, hogy néhány korábbi incidens mély nyomott hagyott benne. Debbie egy alkalommal magával vitte kisfiát egy helyi pékségbe, ahol egy nő odalépett hozzá, és nyíltan azt mondta neki, hogy el kellene rejtenie a gyerekét.

Az édesanyának azt mondták, ne mutogassa a nyilvánosság előtt túl sok bőrrel született fiát, aki azóta felnőtt, és jóképű férfi lett belőle

A fiú azonban nagyszerűen boldogult, és idővel egyre kevésbé volt feltűnő az állapota, a szülei pedig nagyon büszkék voltak rá. Egy 2003-as interjúban az akkor 11 éves Tomm azt mondta, hogy egy „kedves, szerető embert” lát, amikor a tükörbe néz, és azt mondta, nem érdekli mások véleménye, a barátai pedig nem törődnek azzal, hogy egy kicsit másképp néz ki.

Debbie és Geoff kezdettől fogva arra nevelték a fiukat, hogy fogadja el és szeresse önmagát, és ezt sikerült is elérniük, Tomm ugyanis azt mondta, semmin sem változtatna önmagával kapcsolatban.

Tomm Tennent ma már felnőtt férfi, aki boldog házasságban él feleségével, Hannah-val, Melbourne egyik külvárosában, Frankstonban. A férfi Facebook oldalán a következő bemutatkozó szöveg olvasható, mintegy mantraként vagy életfilozófiaként: „Az élet egyszerű. Döntéseket hozol, és nem nézel vissza.”

Tomm figyelemre méltó utat tett meg szülei támogatásának és saját elszántságának köszönhetően, és a története mindennél jobban bizonyítja, hogy az igazi szépség nem a külsőben rejlik, hanem belülről fakad.

Fotók: YouTube, Tomm Tennent/Facebook Forás: twice.hu