Sokakat meglepett a NAV idei változtatása! Érdemes követned a változásokat, mert változtak az időpontok, sőt az utalás módja is. A NAV közzétette, hogy 2024-ben meddig és miként várják a befizetéseket az autó- és motortulajdonosoktól.

Ez önmagában nem lenne nagy hír, ám sok minden változott januárban, ezért jó, ha tisztában vagy a módosításokkal. Hogyan és mikor kell befizetni a gépjárműadót? Íme, a Nemzeti Adó- és Vámhivatal közleménye az idei változásokról, összegekről és időpontokról:

2024. január 1-től a gépjárműadót egy összegben kell megfizetni: április 15-ig. Ha a gépjárműadóról szóló határozatot ezen időpont után kapja meg, akkor a határozat véglegessé válása, vagyis a fellebbezési határidő lejárta után 15 napon belül kell megfizetnie az adót. (A határozatra az átvételtől számított 15 napig lehet fellebbezést benyújtani.) A gépjárműadó összege a befizetési határidő napját megelőzően nem látszik tartozásként az adószámlán. Fontos, hogy ha 2025-től értesítő levelet kap, nem határozatot, akkor a befizetési határidő az átvételtől függetlenül április 15. A természetes személy adózó – ideértve a vállalkozási tevékenységet folytató és az általános forgalmi adó fizetésére kötelezett természetes személyt is – tárgyév június 30. napjáig benyújtott kérelmére az adóhatóság a tárgyévben előírt éves gépjárműadó-fizetési kötelezettségre öthavi pótlékmentes részletfizetést engedélyez – írta a NAV.