HÍR KERESŐ

A Pentium processzorok evolúciója: hogyan váltak a PC alapjává

A Pentium processzor a Intel Corporation által fejlesztett és gyártott x86-os processzorcsalád neve. Az első Pentium processzor 1993-ban jelent meg, és azóta több generációval bővült.

Az első Pentium processzorok 60 és 66 MHz-es órajelekkel rendelkeztek, és a 486-os processzorok utódjaként kerültek piacra. Az első generációs Pentium processzorok még a 486-os processzorokkal hasonló arhitektúrával rendelkeztek, de jelentősen növelték a CPU teljesítményét, valamint az MMX technológiával is rendelkeztek, amely több csatornás audio- és videófeldolgozásra volt alkalmas.

A második generációs Pentium processzorok, amelyek 1996-ban jelentek meg, már 100 MHz-es órajelekkel rendelkeztek, és az MMX technológia mellett már a SIMD (Single Instruction, Multiple Data) technológiát is támogatták. A második generációs Pentium processzorok jelentősen növelték a CPU teljesítményét, és a játékok, a multimédia alkalmazások és a számítástechnikai alkalmazások teljesítményét is javították.

A harmadik generációs Pentium processzorok (1998-ban jelentek meg) már 300 és 450 MHz-es órajelekkel rendelkeztek, és a SIMD technológia mellett már a SSE (Streaming SIMD Extensions) technológiát is támogatták. A harmadik generációs Pentium processzorok jelentősen növelték a CPU teljesítményét, és a játékok, a multimédia alkalmazások és a számítástechnikai alkalmazások teljesítményét is javították.

A negyedik generációs Pentium processzorok (2000-ben jelentek meg) már 1 GHz-es órajelekkel rendelkeztek, és a SSE technológia mellett már az SSE2 technológiát is támogatták. A negyedik generációs Pentium processzorok jelentősen növelték a CPU teljesítményét, és a játékok, a multimédia alkalmazások és a számí

itástechnikai alkalmazások teljesítményét is javították.

Az ötödik generációs Pentium processzorok (2006-ban jelentek meg) már 2 GHz-es órajelekkel rendelkeztek, és a SSE2 technológia mellett már az SSE3 és az Intel 64 technológiát is támogatták. A Pentium D és Pentium Extreme Edition processzorok ekkor jelentek meg, amelyek két maggal rendelkeztek, és javították a multithreading teljesítményt.

Az hatodik generációs Pentium processzorok (2012-ben jelentek meg) már 3,4 GHz-es órajelekkel rendelkeztek, és az SSE3, Intel 64 és a Turbo Boost technológiát támogatták. Az Intel HD Graphics integrált grafikus vezérlővel is rendelkeztek, amely javította a grafikus teljesítményt.

Az utolsó generációs Pentium processzorok (2017-ben jelentek meg) már 4GHz-es órajelekkel rendelkeztek, és az SSE3, Intel 64, Turbo Boost, Intel Hyper-Threading és Intel HD Graphics technológiát támogatták.

Azóta a Pentium márkanevet a Intel nem használja, az alacsony árkategóriában található processzorokat Intel Celeron néven adja el, viszont a Pentium márkanév még mindig népszerű és ismert a felhasználók körében.

Az elmúlt években a Pentium processzorok jelentősen fejlődtek, több maggal, nagyobb órajelekkel és az újabb és újabb technológiákkal rendelkeznek. A Pentium processzorok javították a számítógépek teljesítményét, és lehetővé tették a felhasználók számára, hogy jobb minőségű játékokat, multimédiás alkalmazásokat és számítástechnikai alkalmazásokat futtassanak.