12 vármegyére másdofokú riasztást adtak ki a hőség miatt, de ugyanennyiben zivatarokra is lehet ma számítani az Országos Meteorológiai Szolgálat (OMSZ) előrejelzése szerint.

A TWN.hu információi szerint pénteken reggel és kora délelőtt főként az Észak-Dunántúlon, a főváros tágabb térségében, illetve az Északi-középhegység nyugati részein még több lesz a felhő, és zápor, esetleg zivatar is kialakulhat.” Ezt követően a csapadék megszűnik, a felhőzet felszakadozik, és ott is napos idő várható fátyol- és kevés gomolyfelhővel. Délután legfeljebb néhol – az északnyugati, északi határvidéken – fordulhat elő zápor, zivatar. A déli szél megélénkül, de zivatarok környezetében szélerősödés is lehet” – írja a met.hu.

Hozzáteszik: a legmagasabb nappali hőmérséklet döntően 32 és 36 fok között alakul. Késő estére 20 és 27 fok közé hűl le a levegő.


A hőség és a zivatarok miatt is riasztást adtak ki. Heves széllökések, de akár jégeső is lehet.
Az OMSZ friss előrejelzése szerint pénteken többfelé lehet 27 fok feletti napi középértékekre számítani.
„Az északkeleti területeken várhatóan 25 fok alatt marad a napi középhőmérséklet” – olvasható a met.hu-n. 12 vármegyére másdofokú, narancssárga riasztást adtak ki a meleg miatt:


Ugyanakkor az is kiderül a pénteken hajnalban frissített adatok alapján, hogy ma a hajnali, reggeli órákban előbb az Észak-Dunántúlon fordulhatnak elő zivatarok, amelyek fokozatosan kelet felé haladva átterjedhetnek a középső tájak fölé is. „Délután, este az északi, északnyugati tájakra sodródhat be néhány zivatar, amelyek környezetében átmeneti viharos széllökés (~60-80 km/h), intenzív csapadékhullás (10-20 mm), illetve jégeső nem kizárt” – írja az OMSZ, de hozzáteszik: az északnyugati tájakon a szombatra virradó éjszaka is aktív maradhat a légkör. Forrás: magyarzona.net