Az orosz elnök, Vlagyimir Putyin és a Gazprom vezérigazgatója egyaránt megerősítették, hogy a Gazprom továbbra is teljesíteni fogja a Magyarországra irányuló szerződéses földgázszállítási kötelezettségeit, annak ellenére, hogy Bulgária jelentősen megemelte a tranzitdíjakat.

A két orosz vezető a Kínában tartott találkozón hozta nyilvánosságra ezt az álláspontot, amelynek jelentősége az ukrajnai helyzet ismeretében különösen kiemelkedő.

Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter fontos napirendi pontként említette az ukrajnai konfliktust Vlagyimir Putyin és Orbán Viktor találkozóján. Ugyanakkor a miniszter rámutatott arra, hogy a konfliktus csak a tárgyalóasztalnál tehető véget, és a harctéren nincs helye a megoldásnak. A béke megteremtése érdekében szükség van a diplomáciai tárgyalásokra, és ezek lebonyolításához elengedhetetlen a kommunikációs csatornák nyitva tartása.
Az energetikai együttműködés is kiemelkedő szerepet játszik az orosz-magyar kapcsolatokban, mivel az energiaellátás biztonsága Magyarország számára kulcsfontosságú.

Szijjártó Péter hangsúlyozta, hogy az energiaellátás nem politikai vagy ideológiai kérdés, hanem fizikai és gazdasági tényező. Magyarország az orosz földgáz és kőolaj mellett a paksi bővítés révén is az oroszországi együttműködésre számít az energiaellátás terén.

Az oroszországi földgázszállítás tekintetében Bulgária hirtelen és jelentős mértékben emelte a tranzitdíjakat, anélkül, hogy előzetesen értesítette volna Magyarországot. Szijjártó Péter szerint ez az intézkedés ellenséges Magyarország és Szerbia ellen, és veszélyeztetheti más országok energiaellátásának biztonságát.A miniszter elmondta, hogy az Európai Unióban a földgázszállítás nem esik szankciók hatálya alá, és a bolgár döntés teljesen ellentétes az európai szolidaritással és az EU közösségi szabályaival. Hirdetés

Szijjártó Péter emellett beszámolt arról, hogy konzultált a szerb miniszterelnök-helyettessel az ügyben, és hamarosan közös állásfoglalás fog nyilvánosságra kerülni a két kormány részéről.

A miniszter hangsúlyozta, hogy Magyarország nem hagyja válasz nélkül Bulgária ellenséges lépését, és minden intézkedést megtett annak érdekében, hogy az energiaellátás biztonsága ne kerüljön veszélybe.Az orosz elnök, Vlagyimir Putyin és a Gazprom vezérigazgatója is megerősítették, hogy teljesítik a földgázszerződéseknek megfelelő mennyiségű gázt Magyarországra, és ezzel garantálják az ország energiaellátásának biztonságát a jövőben.

Az energetikai együttműködés továbbra is kulcsfontosságú a két ország között, és az ellátás biztonsága érdekében a diplomáciai tárgyalások folytatása kiemelt fontosságú. Forrás: magyarokklubja.com